Ръчна или моторизирана бягаща пътека

Поздравления! Решихте, че следващото Ви оборудване за домашен фитнес е бягаща пътека. Но с толкова много възможности за избор и толкова много място за домашна фитнес зала, коя бягаща пътека е подходяща за вас и вашия дом?

Ръчна бягаща пътека

Ако вярвате, че единственият човек, който може да ви подтикне към тренировка, сте Вие ​​самите, вероятно ще харесате ръчна бягаща пътека. Ръчните бягащи пътеки са чудесен кардио избор, ако търсите високоинтензивно фитнес оборудване.

Ръчните бягащи пътеки работят, като имат лента за бягане, която се зацепва с вътрешен механизъм с маховик. Когато ходите и бутате крака си назад, тази сила се прехвърля от лентата за бягане към маховика. Колкото по-бързо се движите, толкова повече инерция давате на маховика и толкова по-голяма скорост можете да поддържате. В момента обаче, в който забавите темпото си, маховикът се забавя и ще трябва да увеличите усилията си, за да го задвижите отново.

Някои ръчни бягащи пътеки също имат съпротивителен механизъм, който може да Ви помогне да промените тренировката си. Това ще направи по-трудно генерирането на скорост, но ще можете да изгорите повече калории и да кондиционирате още повече долната част на тялото си. Това приложено съпротивление може също да Ви помогне да изпълнявате упражнения като тласкане на шейна с помощта на парапети с много ръкохватки. Въпреки това, само защото тези бягащи пътеки имат ръчно управление, не означава, че им липсва наклон. Някои ръчни бягащи пътеки имат различни нива на наклон, които можете да регулирате, след като безопасно слезете от машината. В комбинация с магнитно съпротивление, това може да повиши предизвикателството ви при тренировка, така че да изгорите още повече калории. Въпреки че ръчните бягащи пътеки могат да се използват за предизвикателни тренировки, те също са страхотни тренировъчни машини за леки кардио упражнения.

 

Моторизирана бягаща пътека

Моторизираните бягащи пътеки могат да правят същите неща като ръчните бягащи пътеки (и повече), но служат за различна цел. Докато ръчната бягаща пътека е добра за изграждане на издръжливост при кратки тренировки с висока интензивност, моторизираната бягаща пътека е идеална, ако сте бегач, който се стреми към разстояние. Просто казано, не е нужно да полагате съзнателни усилия, за да поддържате скоростта си на голямо разстояние с моторизирана бягаща пътека.

Моторизираните бягащи пътеки обикновено са по-тежки от техните ръчни аналогове, но също така са с повече функции. Можете да проследявате важни променливи като наклон, пулс и брой калории. Други бягащи пътеки са оборудвани с допълнителни входове, като сензори за пулс на ръцете за проследяване на сърдечната честота, бутони за динамични програми за тренировка и в някои случаи високоговорители за любимата ви музика. Тези бягащи пътеки също могат да изпълняват HIIT тренировки. Моторизираните бягащи пътеки обаче често са най-подходящи за хора, които търсят инструмент за тренировка на дълги разстояния. Моторът може да помогне на бегачите да поддържат скорост по време на дълги бягания, като ги насърчава да поддържат темпото.

 

Коя трябва да вземете

За щастие и двата вида бягащи пътеки могат да бъдат от полза за рутинната Ви тренировка. Ако искате да започнете да бягате, да изградите издръжливост и да практикувате интервални тренировки с висок интензитет (HIIT). Ръчната бягаща пътека ще работи най-добре за вас. Въпреки това, ако смятате, че постоянната скорост, пълните с функции настройки и бягането на дълги разстояния са по-привлекателни. Тогава моторизираната бягаща пътека със сигурност ще подобри режима ви на тренировка.