Разновидности на килимите

Дизайн на килимите

  • Бахтиарски персийски килими

Може би един от най-добрите персийски килими са персийските килими Бахтиар. Изтъкани са ръчно от племената Симе-Монадски Бахтиари, живеещи в Централен Иран. Типичен модел на персийски килим Bakhtiar ще бъде диагонален шах, украсен с изображения на птици и животни. Яркият дизайн на килимите демонстрира любовта и желанието да предадат красотата на градините Бахтиари, в които обикновено са били тъкани тези килими. „Шахматните градини” на Бахтиари са любим мотив за много ценители на персийските килими. Истинският персийски килим Bakhtiar е наистина уникален и безценен, той ще продължи и ще радва собствениците много дълго време.

  • Белуджски персийски килими

Белуджските персийски килими произхождат от южен Иран сред номадските племена на белуджите. Тези ръчно изработени килими са типични за провинциите Систан и Балхистан, които са на най-югоизточните граници на Иран и Пакистан. Също така от провинция Хорасан, която се намира малко на север, дойдоха много белуджийски персийски мотиви. Хората от Белуджи са били много мили и прости. Тези персийски килими много често се използват като молитвени килими и са малки индивидуални произведения на изкуството. Цветовете на килимите Белуджи обикновено са предимно наситено бордо, с тъмносини и акценти в цвят слонова кост. Всеки белуджски персийски килим е единствен по рода си и няма абсолютно никакви дубликати в света.

  • Биджарските персийски килими

Килимите Биджар са известни със своята здравина и издръжливост. Тези красиви и възхитителни ръчно изработени персийски килими са направени от кюрдския народ в северозападната част на Иран в град Биджар. Персийските килими Биджар са високо ценени заради тяхната дебела купчина, структурна здравина и голямо тегло. Уникалната технология за мокър стан. Постоянно поддържа вълната и основата влажни по време на дългия процес на тъкане. Така че материалите временно се разтягат, за да осигурят по-стегнато тъкане, а след това се компресират в края, килимът става стегнат и сух. Персийските килимите Биджар се вписват перфектно в модерния домашен декор. Поради невероятната си издръжливост, тези персийски килими са идеални за зони с висок трафик в дома като фоайе или кухня, но също така изглеждат невероятно в хол или трапезария.