Работа полезни съвети за всеки

Тук ще публикуваме статии с изпитани полезни съвети при търсене на работа 🙂

Работа полезни съвети

На всеки пазар на труда вашата мечтана работа вероятно също е идеалната позиция на друг човек. Получаването на интервю е фантастично. Но ако искате да се откроите на интервю за работа и да получите оферта, ще трябва да поемете нещата нагоре.

По-конкретно, трябва да намерите някакъв начин да направите срещата си с потенциалния си бъдещ шеф и колеги запомняща се – и то не защото разливате вода върху обувките им или изречете неподходящ отговор на въпрос.

10 начина да се откроите на интервю за работа

 1. Бъдете подготвени

Това всъщност е съвет преди интервюто, но ще има значително влияние по време на интервюто. Отделете време да научите всичко, което можете за компанията, нейната история, стратегия и лидери. Обърнете специално внимание на всяка информация, която можете да намерите за хората, които ще ви интервюират. Тази интелигентност ще се окаже безценна, когато се опитвате да установите връзка по време на срещата.

 1. Започнете силно

Отношението ви трябва да бъде ентусиазъм и вълнение за работата и компанията още от секундата на интервюто. В същото време поддържайте тона си професионален. Ако сте малко прекалено развълнувани, може да се окажете „фалшиви“ или нервни. И макар това да е един от начините да се откроите в интервюто, вероятно няма да подобри шансовете ви да получите работата.

 1. Подгответе се за неизбежното

Повечето интервюта ще започнат с някаква вариация на твърдението: „Разкажете ни малко за себе си и защо се интересувате (или сте квалифицирани) за тази позиция.“ Тъй като знаете, че идва, подгответе силен отговор. Подгответе кратък, но информативен отговор и го практикувайте. Това ще ви помогне да започнете интервюто с чувство на увереност, което трябва да направи добро впечатление.

 1. Внимавайте за езика на тялото

По време на интервюто бъдете наясно с езика на тялото си. Начинът, по който седите, къде гледате и дори как използвате ръцете си, изпращат съобщение до работодателя за вашия интерес към работата. Независимо дали е видео или лично, ако искате да се откроите по време на интервюто, седнете изправени, поддържайте контакт с очите и се усмихвайте, за да изразите интереса си.

 1. Блеснете ярко

След интервюиране на пет или шест кандидати за позиция, те може да започнат да се замъгляват в главата на интервюиращия. За да ви помогне да се откроите, използвайте метода STAR, за да разкажете запомняща се история, която обяснява какви са вашите умения и как постигате резултати. Това може да помогне на работодателя да разбере по-добре какво внасяте на масата и как ще блеснете в ролята.

 1. Говорете за потенциала си

„Уау“ интервюиращият и се откройте от другите кандидати, като признаете предизвикателствата на работодателя и се позиционирате като потенциално решение. Например, ако знаете, че компанията се е борила да се ребрандира, говорете как някои от предишните ви опити в брандирането могат да помогнат на компанията. Или споменете, че сте забелязали, че компанията не актуализира каналите си в социалните медии много често и че сте любител на социалните медии.

 1. Задавайте убийствени въпроси

Интервютата за работа са разговор напред-назад и много бъдещи работодатели насърчават кандидатите активно да задават въпроси. Така че преди интервюто за работа помислете за някои въпроси, на които наистина искате да знаете отговорите освен „Нает ли съм?“ Няколко добре подготвени въпроса могат да ви дадат представа за културата на компанията, какъв може да бъде вашият потенциален шеф и дали можете да си представите себе си в ролята в дългосрочен план.

 1. Завършете с увереност

След като последният въпрос е зададен и отговорен, поемете дълбоко дъх, усмихнете се и обобщете информацията, която сте включили в началния си отговор, като добавите няколко напомняния за точките, които сте направили по време на интервюто. След това поддържайте спокойно поведение, докато напускате (или излизате). Това ще остави впечатление за увереност и сила.

 1. Кажете Благодаря

Вашата възможност да направите впечатление не свършва, когато се сбогувате с интервюиращите си. Имате още един шанс да изразите благодарност и да покажете своята креативност с благодарствена бележка. Използвайте го, за да потвърдите интереса си към ролята и да обясните защо сте идеалният наем. Този малък жест може да направи трайно впечатление и да помогне на интервюиращия да ви запомни в положителна светлина.

 1. Възстановете се от грешки

И накрая, ако нещо се обърка в интервюто ви и се притеснявате, че това ще ви накара да се откроите, можете да се възстановите от това – и все пак да получите работата. Ако извинението е оправдано, предложете го. Вашият интервюиращ също е човек и вероятно разбира, че грешките се случват. След това се съсредоточете върху това защо сте най-добрият кандидат за ролята и използвайте следващата си възможност, за да направите звездно впечатление (като благодарствената бележка или последващ имейл).

Откройте се по правилния начин

Следването на тези предложения няма да гарантира, че ще получите мечтаната работа, но трябва да ви помогне да оставите отлично и запомнящо се впечатление на интервюиращите. И това е чудесно място за начало.

Интервюирането с уравновесеност може да отнеме малко практика и подготовка, а InformJobs е тук, за да ви помогне. Насрочете фалшиво интервю с един от нашите кариерни треньори и получете експертна обратна връзка и съвети. Те със сигурност ще Ви помогнат да се откроите от тълпата!

Работа полезни съвети от държавни институции

Може да намерите много полезна информация и на сайта на Министерство на труда и социалната политика – Агенция по заетостта

Там ще намерите отделни секции с много обяви и информация

 • Търсещи работа;
 • Предлагащи работи;
 • е-Трудова борса;
 • Новини;
 • Полезно;
 • Често задавани въпроси
 • Работа в чужбина;
 • ОП „РЧР“;
 • Младежка гаранция;
 • Европейски фонд за интеграция;
 • Студентски стажове

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО