Признаци на емоционална интелигентност

Признаци на емоционална интелигентност

Човек с висок еквалайзер е лесен за обучение. И той се справя с временни затруднения без декадентско отношение, воден от принципа „ако не се опитаме, няма да разберем“. Той анализира добре своите и чуждите грешки, не е арогантен и следователно знае как да повлияе на настроението на групата, без да плаши и да не дава леки обещания.

Първо, емоционалната интелигентност влияе на желанието да отговорят на своите и на чуждите очаквания. Както и да се отнасят по-отговорно към тези гаранции. На второ място, необходимостта от обсъждане на взаимните очаквания на работното място или в семейството дава възможност да се изразят притеснения относно това защо има по-малко „сиви зони“ в една голяма задача с течение на времето. Трето, емоционалната интелигентност е почти винаги свързана с рационалното разпределение на ресурсите и инициативата. Вместо отлагане, инициативният човек ще избере да учи или да помогне на някой друг. Както и да уреди общо пространство, допълнителни умения или свободно време.

Признаци на емоционална интелигентност. Сигурно сте забелязали, че във всеки екип има човек, който се нуждае от малко повече от другите, и той охотно споделя това – има идеи как да прекара вечерта, отглежда цветя в офиса или носи лакомства, помага на други без оплаквания и взема образование на стажанти. Всичко това е един или друг начин за мотивация на работното място. В личния живот всичко работи почти по същия начин. Познаваме хора, които винаги ще се обадят първи, ще изберат ново място за групова вечеря, ще резервират групово пътуване, ще поканят на среща, никога не забравят за рожден ден – всичко това също са признаци на емоционална интелигентност.

– Емпатия –

В широк смисъл емоционалната интелигентност влияе върху способността да се разбере как другите се чувстват и мислят. Това може да включва много информация от всякакъв вид: както знания за социална психология за групово поведение или взаимоотношения в двойка, така и специфични умения за успокояване и излизане от ступора на паническия човек, знания за правилните формулировки и начини за отклоняване на вниманието.