Как да си намеря работа с алтернативни начини

Как да си намеря работа с алтернативни начини. Полезни съвети от нашите експерти по търсене на работа.

Как да си намеря работа с алтернативни начини

Търсенето на работа понякога ви принуждава да мислите извън рамката. В крайна сметка, в морето от търсещи работа, да направите неочакваното може да бъде това, което ви забелязва.

Разбира се, изпращането на персонализирани автобиографии за откриване на работни места ще бъде хлябът и маслото на вашето търсене на работа. Но ако не получавате тягата, която сте се надявали, помислете за добавяне на някои по-малко конвенционални подходи към вашия план за търсене на работа.

Как да се откроите и да намерите работа

— Публикуване на онлайн реклама

Независимо дали обмисляте Google или социалните медии, идеята да пуснете реклама за себе си може да изглежда неудобна. Въпреки това, с насочване на реклами, може да успеете да изведете профила си пред иначе недостижими наематели.

Използвайки избраните от вас шаблони на сайта за социални медии, създайте кратка реклама, заедно с професионална снимка на себе си. Насочете се към потребители, за чиито компании бихте искали да работите, и свържете рекламата си с вашата автобиография, профил в LinkedIn или онлайн портфолио.

Имайте предвид, че специалистът по набиране на персонал най-вероятно ще разгледа вашия онлайн профил, преди да се свърже с вас. Уверете се, че присъствието ви в социалните медии е професионално или че е настроено като частно. След като всичко е настроено, опитайте да се насочите към компания, а не към кариера. Това ще ви помогне да предадете ентусиазма си към тази компания, вместо просто да имате нужда от работа.

— Станете експерт в мрежа

По природа идеята за работа в мрежа е свързана с общуване с непознати. Вместо да чакате месечната среща на търговската камара (въпреки че те не трябва да се пренебрегват), започнете да се присъединявате към групи в LinkedIn, свързани с желаната от вас област. Задавайте обмислени въпроси и добавете подходящи статии с добре написани реклами. Проучете членове с по-голяма кариера и ги помолете за 20 минути от времето си.

Социалните медии направиха мениджърите по-достъпни от всякога. Разберете кой е мениджърът по наемане и следвайте техните акаунти в социалните медии. Свържете се и им задайте въпроси за работа в мрежа, като например съвети за започване на работа или какъв вид служител е най-успешен. Въпреки че ръководителите са неизбежно заети, мнозина са готови да споделят знанията си, ако видят, че сте сериозни.

— Създайте онлайн портфолио

Онлайн портфолиата не са само за фотографи. Мислете за онлайн портфолиото като задълбочено разширение към вашата автобиография. Не забравяйте, че целта е да преминете през системите за проследяване на кандидатите и да бъдете забелязани. Наличието на личен уебсайт, съобразен с желаната от вас област, който показва някои от вашите постижения, може да има огромно въздействие.

Ако имате предвид конкретна компания, защо не напишете някои статии на сайта си за тях? Направете задълбочено проучване и създайте казус за това защо те доминират в пазарния сегмент. Това вероятно ще повлияе на наемателя повече, отколкото всяка стандартна автобиография. Ако разпознаете някои от техните болезнени точки, напишете публикация за решение.

— Започнете с временни роли или роли с договор за наемане

Разбира се, искате работа на пълен работен ден, но това, което наистина се брои, е първо да влезете във вратата. Така че, помислете за търсене на временна работа, за да започнете работа и да печелите заплата.

Компаниите могат да предложат на временните служители първо назначаване на работа, преди да публикуват позицията онлайн. И най-вече, вземете сериозно работата си – въпреки че сте временен, се дръжте така, сякаш сте най-новият нает на пълен работен ден. Вашето доверие и познаване на политиките и практиките на компанията може да ви осигури следващата ви работа.

— Опитайте работа на свободна практика или на непълно работно време

Подобно на ролите по договор за наемане, работните места на свободна практика също предлагат цял ​​свят от възможности. Някои работни места на свободна практика са много подобни на техните колеги на служители, но други работни места на свободна практика дават огромен контрол на свободната практика. Освен това много работни места на свободна практика могат да доведат до по-постоянни позиции, ако решите.

Освен това, точно както работата на свободна практика може да доведе до по-постоянни позиции, работата на непълно работно време понякога отваря вратата за позиции на пълен работен ден. Ако не търсите работа на непълно работно време, винаги можете да помислите за две различни работни места. Не забравяйте, че много работни места на непълно работно време също предлагат предимства!

Бъдете гъвкави и отворени към алтернативи

Да бъдеш креативен ще ви помогне да бъдете проактивни в управлението на търсенето на работа. А нестандартното мислене може да ви помогне да намерите мечтаната работа, независимо дали планирате бъдещо търсене на работа или в момента сте в средата на такова.

Като бонус съвет, не забравяйте, че бумът на опциите за отдалечена работа означава, че можете и трябва да обмислите роли извън вашето географско местоположение.

Срещата с кариерен треньор на InformJobs за преглед на автобиография или подготовка за интервю може да помогне за търсенето на работа. Присъединете се днес и се възползвайте от намалените цени за кариерно обучение. Получете достъп до нашата пълна база данни с гъвкави и отдалечени обяви за работа.

Може да намерите много полезна информация и на сайта на Министерство на труда и социалната политика – Агенция по заетостта

Там ще намерите отделни секции с много обяви и информация:

 • Търсещи работа;
 • Предлагащи работи;
 • е-Трудова борса;
 • Новини;
 • Полезно;
 • Често задавани въпроси
 • Работа в чужбина;
 • ОП „РЧР“;
 • Младежка гаранция;
 • Европейски фонд за интеграция;
 • Студентски стажове

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО