Какъв трябва да бъде материалът и дължината на купчината при детските килими

Mатериалът и дължината на купчината при детските килими

Какъв детски килим е по-добре да изберете за детска стая от гледна точка на практичност и удобство?

Ако говорим за подовия материал за детската стая, тогава е по-добре да се даде предпочитание на моделите детски килими, чиято купчина е смесена или изкуствена.

Съвременни синтетични материали

Съвременните синтетични материали,от които са изработени детските килими, имат редица предимства:

  • напълно безопасен, хипоалергичен;
  • лесен за поддръжка и почистване;
  • изкуствената купчина не привлича прах, не е подходяща за живот и размножаване на неприятни микроорганизми;
  • евтини са;
  • предлагат се в богата цветова гама за допълване на интериора на детска стая.

Детските килими от смесени нишки – естествени и изкуствени, имат приблизително еднакви свойства.

Не трябва да купувате 100% естествен килим за детска стая. Памук, коприна, вълна, вискоза, сизал са с високо качество, струват много, изглеждат престижно, но са изключително непрактични. Трудно се почистват, което в детска стая ще им е необходимо през цялото време. Не забравяйте, че детето може да развие алергия към естествения състав, което е особено често срещано при собствениците на вълнени килими.

Дължината на купчината при детските килими

Когато отговаряте на въпроса как да изберете детски килим, трябва да помислите и за дължината на купчината. Детските килими с дълга купчина изглеждат доста декоративни. Приятно е да седите на такова покритие, удобно е от тактилна гледна точка, придава на стаята уют. Въпреки това е трудно да наречем тези меки килими практични. Те са трудни за почистване и много се страхуват от сериозно замърсяване, бързо се търкалят и губят привлекателния си вид. Можете да закупите такива детски килими за дете на възраст от 1 до 3 години, което прекарва много време на пода, но досега не играе на пластилин без родителски надзор, не използва бои, не яде в стаята.

За деца над три години е оптимално да изберете детски килими със средна дължина. По-лесно се почистват и почистват и са по-подходящи за детски игри на тази възраст. Ако стаята е гореща, а също и през лятото, струва си да закупите изкуствен или детски килим без власинки. Грижата за него е възможно най-проста, много от тях могат не само да бъдат почистени, но и напълно измити.

Също така чудесен вариант за лятото е детски памучен килим.