Варовик в строителството полезно

Варовик в строителството полезно и интересно от експертите в инертните материали – инертни.com

Какво е варовик и защо ни е нужен?

Варовиковият агрегат е ценен природен ресурс, който е толкова основен за ежедневния ни живот, че често се пренебрегва.

Той съставлява около десет процента от всички седиментни скали. Варовикът е изграден от калцит арагонит. Много варовик идва от скелетни фрагменти на морски организми. През цялата история много хора са признавали потенциала на варовика и са го използвали като строителен материал. Големите пирамиди на Египет, наред с много други забележителности, са изградени от варовик. Той беше популярен и през Средновековието, поради своята твърдост, издръжливост и достъпност.

Варовикът може да се раздробява в различни степени, което го прави идеален за различни приложения. Независимо дали имате нужда от основен слой, пълнител или материал за озеленяване, този агрегат е изключително многофункционален. Сред многобройните му приложения: строителен материал, основен компонент на бетона, агрегат за основите на пътищата, като бял пигмент или пълнител в продукти като паста за зъби или бои, като омекотител на почвата и като популярно декоративно допълнение към алпинеуми. Също така често се използва във всичко – от железопътен баласт до флюс за рафиниране на метал. Варовиковите образувания съдържат около 30 процента от световните петролни резервоари.

Варовикът може да бъде единствената скала, която се използва по повече начини от всяка друга. Това е жизненоважен агрегат за нашето общество.

Използване на варовик в строителството

Като най-широко използвания строителен материал в света, варовикът се използва при изграждането на пътища, бетон и други строителни материали. Натрошеният варовик е основна съставка в продуктите, които приемаме за даденост, за да построим домовете си, училищата, болниците, офисите и пътищата, по които пътуваме ежедневно.

Варовикът е важен източник на строителни инертни материали поради своята здравина, гъвкавост и ниско топлинно разширение. Използва се в производството на бетон (производство на по-здрав бетон, по-малко податлив на разширение); използва се в производството на асфалт (хидратираната вар намалява напукването и оголването); пътно строителство (като пътна основа поради своята здравина и издръжливост); ново строителство (при жилищно строителство под бетонни плочи, които формират основата за жилища); контрол на ерозията (като разкъсване покрай реки, потоци, дренаж и ръбове на пътищата); и стабилизиране на почвата.

Асфалт

Хидратираната вар от варовик е била използвана в горещ асфалт (HMA) за намаляване на чувствителността към влага и оголване от началото на 1900-те години в Съединените щати. В допълнение към химичните ефекти, които варът придава за намаляване на потенциала за отстраняване и въздействието на стареенето в резултат на окислителното втвърдяване, „ефектът на пълнителя“ на вар подобрява устойчивостта на високотемпературни колеи и добавя устойчивост на счупване при ниски температури.

Бетон и Цимент

Хората често използват „бетон“ и „цимент“ взаимозаменяемо, но дискусията за цимента изисква разграничение между двете. Циментът е просто една от съставките на бетона, който също е направен от пясък и парчета чакъл или натрошен камък. Циментът съставлява между 10% до 15% от общата маса на бетона; въпреки че, разбира се, точните пропорции могат да варират от една смес до друга, в зависимост от типа бетон, който се прави.

За направата на портланд цимент – най-разпространеният вид цимент – прахообразният варовик се нагрява във въртяща се пещ. Като източник на калций, той се свързва с глина на прах, за да се получи продукт, наречен клинкер, който след това се смила с източник на сулфат, като гипс. Смесва се с вода, пясък и натрошен камък, за да се създаде бетон. Водата, добавена чрез процес, наречен хидратация, започва химическата реакция, която кара цимента да се втвърди и втвърди, като държи всички съставки заедно като бетон.

Алтернативно, циментът може да се смеси само с пясък и вода, за да се създаде хоросан, който се използва за свързване на тухли заедно.

За основната разлика между цимент и бетон, може да прочетете на инертни.com

Железопътен баласт

Железопътен баласт, известен още като железопътен баласт, е агрегат, който обикновено се прави от натрошен варовик и други скали. Основно комуналните и строителните компании използват железопътен баласт, за да осигурят равна основа за релси и траверси. Железопътните връзки или траверсите са правоъгълната опорна част, която се държи перпендикулярно на релсите. Баластът носи натоварването от железопътните връзки и държи релсата на място, докато влаковете се преобръщат над нея.

Подобряване на почвата

Калциевият карбонат е един от най-рентабилните киселинно-неутрализиращи агенти. Когато се раздробява до размер на пясък или по-малки частици, варовикът се превръща в ефективен известен материал като Aglime, за третиране на кисели почви. Той е широко използван на полета и малки парцели по целия свят от стотици години.

Земеделските производители използват материала, за да подобрят условията за отглеждане на култури, собствениците на жилища могат да подобрят външния вид на своите тревни площи с него, а изпълнителите може да се наложи да разпръснат материала в имотите на новопостроените домове и бизнеси, преди да може да бъде положена копка.

Пейзажен камък

От криволичещи градински пътеки до грандиозни огнища, варовиковият агрегат е широко известен като атрактивен и удобен камък за проекти за озеленяване. Освен това, тъй като е евтин, той е известен като един от най-скъпите материали на пазара.

Стъклена чаша

Варовикът (калциев карбонат) е един от основните компоненти в производството на стъкло. Основната му функция е да въведе калциев оксид в стъклената рецепта, който е необходим за подобряване на химическата устойчивост и издръжливост. Той също така действа като флюс в производството на стъкло.

паста за зъби
Много производители на пасти за зъби използват варовик в пастата си за зъби. Повечето пасти за зъби са съставени от приблизително 50 процента абразиви. Тъй като е по-малко твърд от зъбния емайл, калциевият карбонат служи като лек до умерен абразив. Поради тази причина той работи добре за почистване и търкане на зъби.

С много години опит, нашият екип може да внесе нашия опит във вашия следващ проект. Ние се ангажираме да гарантираме, че нашите материали отговарят на най-високите стандарти за качество с превъзходно обслужване на клиентите. Свържете се с нас днес, за да насрочите вашата обща доставка.

Варовикът е много подходящ материал и за изграждане на групови пречиствателни станции.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО